<

15:29
Рідне слово єднає українців

Сучасна українська мова налічує, згідно зі словником Національної Академії Наук України, близько 256 тисяч слів і включена до списку мов, які успішно розвиваються в цей час. 9-го листопада ми відзначаємо велике свято День української писемності та мови. З кожним роком кількість учасників мовного флеш-мобу зростає. 

    В Україні цей день встановлений указом Президента 6 листопада 1997 року. Також із 2000 року 9 листопада в прямому ефірі «Українського радіо» транслюють «Диктант національної єдності», який може написати кожен бажаючий. Традиційно до написання диктанту долучаються відомі люди, політики, митці, військові, студенти та школярі. Крім цього, в День української писемності та мови стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика, до якого щорічно долучаються  учасники із 20 країн світу.
    Традиційно у  КЗ СЗШ №7  відбувається низка заходів, приурочених до святкування Дня української писемності та мови.  Вчителі української мови та літератури, початкової школи провели в онлайн-форматі програму тематичних заходів : поетичний батл «Живи, народу віще слово» (7класи), «Слово до слова – складається мова» (4 клас);вікторина «Мова – серце нації»(2 клас); віртуальна екскурсія до бібліотеки «Знайомтеся, новинки!»; «Мовне асорті»(3 клас); «Самостійна незалежна і багата, і безмежна мова українська» (11 клас), «Мова – наш скарб» (6 клас). Відзначення Дня української мови та писемності дало змогу учням підвищити власну мовну культуру, поглибити знання про витоки писемності та розвиток української мови, усвідомити необхідність популірізації  рідної мови.  Як написала геніальна Ліна Костенко: «Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову». А Іван Огієнко свого часу писав: «Поки живе мова − житиме й народ».

Переглядів: 136 | Додав: andreitonoian | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar